woensdag 26 maart 2014

Warme lucht stijgt proefje

Door je handen op de fles te leggen wordt het glas warmer. Als de lucht in de fles opwarmt, stijgt de luchtdruk in de fles. Lijst met proefjes over warm en koud.


Wat gebeurt er als je een fles onder de warme kraan houdt? Als je denkt dat er genoeg warme lucht in de vuilniszak zit kan je de vuilniszak loslaten.

Wauw, de vuilniszak stijgt helemaal tot het plafond! Met dit proefje kun je veilig uitzoeken hoe dat werkt. Proefjes die Boem Doen - Gasbellen de lucht in. De warme lucht stijgt - daalt en laat de spiraal draaien. Opstijgen van warme lucht is de oorzaak van de luchtverplaatsing in de atmosfeer (=wind),.


Zo gebeurt het ook met waterdamp die stijgt en terug regen wordt. Floris laat zien dat door warme lucht een ballon zichzelf kan opblazen.

Een luchtballon en ook een wensballon gaan omhoog doordat de lucht in de ballon verwarmd wordt. Wist je dat je een ballon op kunt blazen zonder er zelfs maar met je mond aan te komen? Als je dit proefje wilt uitvoeren moet je de ballon over . Spiraal uitknippen en laten ophangen boven de verwarming. Er komt geen nieuwe lucht in de fles en het kaarsMe dooft uit. We hebben dit proefje ook zelf uitgevoerd.


Warme lucht stijgt op en kan daarbij dingen in beweging zetten. Zijn er dingen die speciaal daarmee werken? Ja hoor, een luchtballon bijvoorbeel die maakt.


Bij een thema over een uitvinder of professor horen proefjes. U vindt er nog meer proefjes die de leerlingen kun- nen doen. Omdat warme lucht stijgt , komt ook dat vocht in hogere luchtlagen terecht. Bij Willem Wever kan je zien hoe een zweefvliegtuig in de lucht kan blijven door deze.


Een heteluchtballon is gebaseerd op het natuurkundig verschijnsel dat warme lucht stijgt. Een proefje dat aantoont dat warme lucht uitzet. Doordat de lucht warm is, is de dichtheid ervan lager en zal de lucht opstijgen.

In het volgende proefje kun je dit zelf zien. Dit proefje gaat over wat er gebeurt met de lucht als een flesje warm wordt of afkoelt. Laat een ballon inklappen door de lucht in de ballon af te koelen. Door het flesje in een bak koud water te zetten koelt de warme lucht snel af. De lucht in het flesje krimpt en er ontstaat extra ruimte.


Hoe kan ik dat laten zien in de klas? Waarom stijgt het water in een glas dat over een brandende kaars wordt gezet ? De kaars dient enkel om de lucht op te warmen. Het gas dat zich dan in het glas bevindt is dus warm door die kaars. Met die lucht, kunnen ze het water weer uit de tanks persen. De luchtdeeltjes in de fles worden dichter bij elkaar gedrukt, waardoor de temperatuur stijgt.


Grote vogels vliegen het liefst over land. Is op het alle plaatsen van de aarde even warm? Doe dit proefje alleen als er volwassenen bij zijn. Als de warme lucht met veel watergas erin op stijgt wordt de lucht vanzelf . Frank het boekje Einstein voor kids, met wetenschappelijke proefjes met huis-,.


Bij Koffietijd laat Frank een aantal proefjes zien. Hoger in de lucht is het kouder: de lucht. Je hebt met de proefjes van André Amaro. Een hete luchtballon heb je vast al eens door de lucht zien zweven op een mooie.


Het theezakje is zo licht dat het met de warme lucht mee omhoog stijgt. Enkele leerlingen mochten ze zelf uitvoeren. Het moeilijkste was natuurlijk om een verklaring te vinden.


Terwijl de papieren tube brandt, stijgt de omringende lucht door de warmte van de. Deze kerstversiering is eigenlijk een proefje !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts